Dit ben ik: John Schatorjé (copy)

Aanzicht

Dit ben ik: John Schatorjé

 

Ik ben mentaal zo veel sterker dat ik inmiddels 2-1 voor sta

 

In elk editie van Aanzicht vertelt een kind, jongere of volwassene met een schisis over zijn of haar leukste hobby, talent of passie. Dit keer is het de beurt aan de 64-jarige John Schatorjé uit Maastricht. Hij vertelt over opgroeien met een schisis en hoe zijn schisis hem uiteindelijk hielp bij zijn hobby; nummerplaten verzamelen. 

Tekst: Ivonne Sleutels 

Foto: John Schatorjé

Hoe was je jeugd? 

“Ik weet zelf niet veel over mijn jeugd. Er werd destijds thuis niet over mijn schisis gesproken. En vragen stelde ik niet, want dat was nu eenmaal zo. Voor mij is deze periode een zwart gat. Maar de laatste jaren heb ik regelmatig met mijn oudste broer gepraat en ben ik meer te weten gekomen over mijn jeugd.” 

“Ik werd geboren met een dubbelzijdige cheilo-gnato-palatoschisis (lip-kaak-gehemeltespleet). Pff, dat was schrikken voor mijn ouders en broers. Echo’s bestonden toen nog niet, dus mijn ouders wisten voor dat ik geboren werd niet dat ik een schisis had. Mijn moeder kon niet goed met mijn schisis omgaan, ze had heel veel verdriet. Mensen uit de buurt kwamen aanbellen en vroegen of ze mij mochten zien, want dit hadden ze nog nooit gezien. Mijn oudste broer, toen 10 jaar oud, moest regelmatig de flesvoeding overnemen, omdat mijn moeder flauwviel van emoties. Ik groeide op in een jongenshuishouden met veel gezelligheid, humor en liefde, maar ik bleef toch een kind met een rugzakje. Net zoals ieder kind met een schisis kende mijn jeugd ups en downs. Ik moest regelmatig naar het ziekenhuis voor operaties; in Utrecht, want daar was de beste chirurg. Dat was wel een zeer kind-onvriendelijke chirurg!” 

Hoe was je puberteit?

In mijn puberteit kwam ik voor de eerste keer mezelf echt tegen. Ik wilde net zoals iedere jongen een vriendinnetje. Maar ja, ik had een schisis en sprak raar. Welke puberende jonge meid wil, in de periode waarin schoonheidmooi zijn en bezig zijn met je uiterlijk erg belangrijk zijn, nou een vriendje met een... Dus ik stond met 1-0 achter. De wedstrijd was net begonnen, maar: nog niet ten einde. 

Ging het na de puberteit beter? 

Ik moest het na de puberteit niet hebben van mijn schoonheid, maar van mijn persoonlijkheid. Vrouwen stappen niet op je af met de woorden: wow, wat ben jij een leuke vent met een mooie schisis. Totdat ik Monique tegenkwam. We waren allebei vrijwilliger bij het Rode Kruis. We hadden samen dienst op het schip van het Rode Kruis, de Henri Dunant, of bij grote evenementen. Ook zij lette eerst op mijn uiterlijk. Maar in de loop der tijd, al pratend, vond zij dat minder belangrijk worden en mijn persoonlijkheid des te meer. We werden vrienden, kregen een relatie en we trouwden. In deze periode van 32 jaar dat we getrouwd warenheb ik mij diverse keren moeten laten opereren. Zowel noodzakelijk als cosmetisch. Inmiddels hebben we 2 dochters en 4 kleinkinderen. 1-1 gelijk. Maar de wedstrijd is nog steeds niet afgelopen.  

 

Vertel eens over je werk? 

“Ik kreeg een schitterende baan bij de douane. Tijdens het werken op luchthavens, in zeehavens, bij

grenscontroles en in het buitenland kwam ik vaak in contact met mensen uit de hele wereld. Ik heb nooit rare of vreemde opmerkingen gehad. Op weg naar mijn pensioen werk ik de laatste jaren op kantoor door het wegvallen van binnengrenzen en een groter wordende Europese Unie. Maar ik heb ook nu nog altijd veel contact met publiek. Dit heeft mij mentaal zo veel sterker gemaakt dat ik inmiddels 2-1 voor sta. Maar de wedstrijd is nog altijd niet ten einde.”

Hoe hielp je schisis je uiteindelijk bij je hobby om nummerplaten te verzamelen? 

“Als kleine jongen speelde ik veel op straat: voetballen, streken uithalen en op mijn trapskelter rijden. Tijdens het spelen op straat vond ik een nummerplaat. Ik nam deze mee naar huis en gaf hem aan mijn vader. ‘Kom jochie dan bevestig ik deze op je trapskelter’, zei hij. Zo reed ik door de buurt. Van de mensen uit de buurt kreeg ik vervolgens allerlei nummerplaten. Een hobby was geboren. Ik ging nummerplaten verzamelen uit de gehele wereld. Op mijn slaapkamer hing ik ze aan de muur. Op vakanties in binnen- en buitenland ging ik naar autosloperijen om platen te vragen. Door mijn werk bij de douane heb ik ook veel nummerplaten gekregen. Ook maak ik veel foto’s van bijzondere en minder bijzondere nummerplaten tijdens allerlei evenementen. Op Prinsjesdag, bij de troonswisseling in 2012, noem maar op. Ik heb ongeveer 10.000 foto’s.”

“Ik kreeg zelfs nummerplaten van chauffeurs en beveiligers van diverse VIP’s, onder het motto: ‘oh die man met die… zal er dit jaar ook wel weer zijn’, namen ze die voor me mee. Dus, zoals Johan Cruijff ooit zei: elk nadeel heb z’n voordeel.”

“Inmiddels heb ik bijna 3.000 nummerplaten! Auto, motor, bromfiets, het maakt niet uit, het zijn er nooit genoeg. Dus kijk eens in de garage, schuur of op zolder.”

Over John Schatorjé

John Schatorjé werd 64 jaar gelden met een dubbelzijdige lip-kaak-gehemelteschisis geboren in Maastricht, waar hij nog steeds woont. Hij was getrouwd met Monique en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Ondanks een moeilijke jeugd, kreeg hij dankzij zijn baan bij de Douane steeds meer zelfvertrouwen. Ook hielp zijn werk hem bij zijn hobby; nummerplaten verzamelen.

Deel dit artikel


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Dit ben ik: John Schatorjé (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Dit ben ik: John Schatorjé (copy)

    Volgende pagina

Mis niets en volg ons op social media!

Contact

Telefoon
(073) 22 00 485

E-mail
info@schisisnederland.nl

Bezoek- en postadres
Hambakenwetering 15
5231 DD ‘s-Hertogenbosch

Over ons

Schisis Nederland is dé vereniging van en voor ouders van kinderen met een schisis, jongeren en volwassenen met een schisis. Schisis Nederland is er ook voor mensen met Stickler of Pierre Robin. Schisis Nederland staat voor betrouwbare informatie, belangenbehartiging en het organiseren van lotgenotencontact.

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is voor leden en niet-leden.

Online magazine

Het online magazine van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is exclusief voor leden.

Colofon

Redactie: Meike Budding, Justin van der Hooft, Marieke te Rijdt, Ivonne Sleutels, Ingeborg Uitentuis, Romy Verroen, Hedi van der Stouwe, Roel Boer, Marleen Lamé en Marieke Lourens.