Interview familie Ritman (copy)

Aanzicht

Portret van de familie Ritman

In het gezin Ritman is schisis geen onbekende. Zowel vader Remco, als de dochters Annemarijn (15), Madelon (11) en Isabel (10) zijn geboren met een schisis. Behalve moeder Harriët heeft ook dochter Louise (14) geen schisis. Een portret van een prachtig gezin.

Tekst: Hedi van der Stouwe

Foto's: Harriët Ritman

Schisisteam Radboudumc

Toen Remco en Harriët er zo’n 15 jaar geleden achter kwamen dat hun eerste kindje een schisis had, zijn ze gelijk op zoek gegaan naar een schisisteam waar zij zich prettig bij voelden. Na een rondgang langs de verschillende teams, kwamen ze terecht bij het schisisteam van het Radboudumc in Nijmegen. Remco en Harriët hadden gelijk een goed gevoel bij het team en het eerste contact verliep heel erg fijn. Ze werden niet alleen geholpen op medisch gebied, maar ook met andere dingen, zoals bijvoorbeeld flesvoeding met de Special Needs Feeder

Korte lijnen

Behalve vader Remco zijn de dochters Annemarijn (15), Madelon (11) en Isabel (10) geboren met een schisis. De 3 meiden gaan meestal elk jaar een keer naar het schisisteam en ongeveer om de 6 weken naar de orthodontist. Alle specialisten zitten in het schisisteam bij elkaar. Hierdoor ervaart het gezin dat de lijnen kort zijn. Afhankelijk van de situatie, zorgen en wensen van elk kind gaan ze naar het schisisteam totdat ze ongeveer 22 jaar zijn. 

Feestje maken

Moeder Harriët: “We hebben vanaf het begin een soort feestje van deze bezoeken gemaakt. We trekken onze mooie kleren aan en gaan na afloop altijd naar de McDonalds. Voor de meiden willen we het licht houden. We merken dat hen dat goed doet. Ook het schisisteam kiest voor laagdrempeligheid en daardoor werken we als ouders én team heel goed samen! Als ik als ouder een vraag heb, kan ik altijd bij het team terecht!”

Dochter Lousise

“Bij ons ligt écht de nadruk op samen. Ik vorm als moeder een team met mijn kind en merk dat dat heel goed werkt bij onze meiden. Ook voor Louise, die geen schisis heeft, is samen belangrijk; zij hoort er helemaal bij. Ik probeer ook haar extra aandacht te geven en activiteiten met haar samen te doen.”

Praten en kijken

Zowel voor Annemarijn als voor Madelon en Isabel geldt dat ze de bezoeken aan het schisisteam prima vinden. Annemarijn: “Er wordt eigenlijk vooral gepraat en gekeken, dat doet geen pijn. En de bezoeken aan het schisisteam horen er gewoon bij. Het is best leuk, vooral omdat we daarna altijd naar de McDonalds gaan!” Madelon: “Ik vind het helemaal niet erg en ook niet spannend. We mogen ook altijd zeggen en vragen wat we willen.” 

Orthodontie

De meiden vinden de bezoeken aan de orthodontist wat minder leuk. Harriët: “Ik merk dat ze dan altijd wat gespannen zijn omdat er bijvoorbeeld een beugel geplaatst moet worden, en soms doet een behandeling pijn”.  

Annemarijn: “Wat ik ook niet fijn vind bij de orthodontie is dat ik elke keer door iemand anders geholpen word. Met de een heb ik meer een klik, dan met de ander. De bezoekjes aan het schisisteam vind ik leuker; ik hoef dan alleen maar te praten, ze doen dan niks in mijn mond. Ik vind het ook fijn als ik vragen kan stellen.” 

Van links naar rechts: Annemarijn, Louise, Isabel, Madelon.

Teamwork

Harriët vormt met de meiden een hecht team. De operaties, bezoeken en alles wat daarbij komt kijken; ze doen het samen. Als ouders openstaan voor een gesprek met je kinderen is heel belangrijk.  
Bij hun dochters is een innerlijke kracht en doorzettingsvermogen te zien waardoor ze het allemaal aan kunnen. Natuurlijk met ups en downs, maar met deze kracht, vechtlust en tegelijk een bepaalde lichtheid, kunnen ze het samen aan.


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Interview familie Ritman (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Interview familie Ritman (copy)

    Volgende pagina

Mis niets en volg ons op social media!

Contact

Telefoon
(073) 22 00 485

E-mail
info@schisisnederland.nl

Bezoek- en postadres
Hambakenwetering 15
5231 DD ‘s-Hertogenbosch

Lidmaatschap

Schisis Nederland is dé vereniging van en voor ouders van kinderen met een schisis, jongeren en volwassenen met een schisis. Schisis Nederland is er ook voor mensen met Stickler of Pierre Robin. Schisis Nederland staat voor betrouwbare informatie, belangenbehartiging en het organiseren van lotgenotencontact.

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is voor leden en niet-leden.

Online magazine

Het online magazine van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is exclusief voor leden.

Colofon

Redactie: Meike Budding, Justin van der Hooft, Marieke te Rijdt, Ivonne Sleutels, Ingeborg Uitentuis, Romy Verroen, Hedi van der Stouwe, Roel Boer, Marleen Lamé en Marieke Lourens.