Schisisteams in Nederland (copy)

Aanzicht

Schisisteams in Nederland

Als je een schisis hebt, kom je onder behandeling bij een schisisteam. Deze teams vind je door heel Nederland. Wie zitten er in een schisisteam, waar kun je allemaal terecht en welke richtlijnen worden gevolgd? We zetten het op een rij.

Tekst: Roel Boer

Wie zitten er in een schisisteam?

 • Plastisch chirurg 
 • Logopedist 
 • KNO-arts 
 • Kaakchirurg 
 • Tandarts 
 • Kinderarts 
 • Orthodontist 
 • Psycholoog 
 • Maatschappelijk werker en/of (verpleegkundig) schisisconsulent 
 • Klinisch geneticus 

Waar kun je de schisisteams vinden? 

Niet elk ziekenhuis heeft een schisisteam, maar schisisteams zijn wel door heel Nederland te vinden. Sommige teams werken ook weer met elkaar samen:

Schisisteam centraal
Utrecht – Twente – Tilburg

Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht, Ziekenhuis Groep Twente te Almelo en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg.

Schisisteam Amsterdam
Amsterdam UMC, locatie AMC

Schisisteam Den Haag-Leiden
Juliana Kinderziekenhuis Den Haag

Schisisteam Nijmegen
Radboud UMC

Schisisteam Noord
Medisch Centrum Leeuwarden – Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Schisisteam Rotterdam
Erasmus MC – Sophia

Schisisteam Maastricht
Maastricht UMC+

Schisisteam Zwolle
Isala Zwolle

 

Behandelplan verschillende schisisteams 

Voor een kind met schisis wordt vanaf de geboorte een stappenplan gemaakt. Hoe dat eruitziet, is afhankelijk van de vorm van de aandoening. Er bestaan geen kant-en-klare behandelingsmodellen, omdat er veel verschillende vormen van een schisis zijn. De behandeling wordt altijd aangepast op de persoonlijke situatie van een kind en op de vorm van de schisis.

Er zijn in totaal acht teams verdeeld over elf verschillende locaties in Nederland. Elk team heeft zijn eigen visie, maar de teams werken wel allemaal volgens dezelfde richtlijnen. Om de zorg te stroomlijnen, en ervoor te zorgen dat de zorg landelijk zo homogeen mogelijk geleverd wordt, is er in 2016 een landelijke richtlijn opgesteld en verstrekt. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) heeft het initiatief genomen deze op te stellen. Dit protocol dient enerzijds ter ondersteuning van medisch personeel en eenduidigheid in de behandeling, maar anderzijds ook voor de transparantie naar de patiënten, de ouders van patiënten en de verdere omgeving.

De NVPC streeft ernaar om continu de richtlijnen te onderhouden en waar nodig te herzien en te vernieuwen, vanwege de voortdurende medische ontwikkelingen. In 2021 is de richtlijn als laatste weer herzien.

Via onderstaande knop kun je het document met de samenvatting van de richtlijnen vinden:

Lees de volledige landelijke richtlijn schisis in de
Richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten 

Van de redactie: In de vorige editie van Aanzicht staat beschreven dat schisisteams gevisiteerd worden, onder anderen om te kijken of ze werken volgens de Nederlandse richtlijnen.

Hier lees je dat artikel: Interview voorzitter NVSCA

Een overzicht van de kwaliteitsvisitaties en de bevindingen daarvan staat op de website van de NVSCA: Overzicht kwaliteitsvisitaties NVSCA


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Schisisteams in Nederland (copy)

  Vorige pagina

  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Schisisteams in Nederland (copy)

  Volgende pagina

Mis niets en volg ons op social media!

Contact

Telefoon
(073) 22 00 485

E-mail
info@schisisnederland.nl

Bezoek- en postadres
Hambakenwetering 15
5231 DD ‘s-Hertogenbosch

Lidmaatschap

Schisis Nederland is dé vereniging van en voor ouders van kinderen met een schisis, jongeren en volwassenen met een schisis. Schisis Nederland is er ook voor mensen met Stickler of Pierre Robin. Schisis Nederland staat voor betrouwbare informatie, belangenbehartiging en het organiseren van lotgenotencontact.

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is voor leden en niet-leden.

Online magazine

Het online magazine van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is exclusief voor leden.

Colofon

Redactie: Meike Budding, Justin van der Hooft, Marieke te Rijdt, Ivonne Sleutels, Ingeborg Uitentuis, Romy Verroen, Hedi van der Stouwe, Roel Boer, Marleen Lamé en Marieke Lourens.