Terugblik activiteiten (copy)

Aanzicht

Terugblik op de
activiteiten van
Schisis Nederland

Het afgelopen jaar heeft Schisis Nederland allerlei activiteiten georganiseerd: de Landelijke dag Schisis Nederland voor gezinnen, de Schisis Nederland Jongerendag en de Schisis Conferentie voor volwassenen. Een terugblik.

Landelijke dag Schisis Nederland 2022

Van Haka tot genetica

Op 18 juni was het weer zover: na de coronapandemie een heuse Landelijke dag Schisis Nederland in Nieuwegein. Met een groot aantal inspirerende workshops en een afwisselend kinderprogramma. Het werd een geslaagde dag met mooi – warm! – zomerweer. Een kort verslag. 

De vrijwilligers waren al vroeg aanwezig in basisschool De Toonladder in Nieuwegein. Ze ontvingen de deelnemers met koffie en thee en lekkere koek. Een mooi moment om elkaar te groeten en kennis met elkaar te maken.  

Ceremoniële dans
Als kick-off was er een heuse Haka op het schoolplein; een ceremoniële dans die afkomstig is van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. Een mooie energie-boost aan het begin van de dag en goed voor de verbinding tussen de deelnemers. Ze kregen het er warm van. En anders zorgde het lekkere weer daar wel voor. 

Workshops 
Er was een afwisselend aanbod van workshops met boeiende sprekers. Een huidtherapeute van Care4skin vertelde alles over littekenvorming en behandelopties. Ook gaf ze make-up tips die deelnemers gelijk konden uitproberen. De psychologische aspecten bij een schisis kwamen aan bod bij de workshop ‘Wegwijs in je hoofd’. Andere thema’s van de workshops waren tandheelkunde en genetica. 

Kinderprogramma 
De kinderen kwamen niks tekort met een echte workshop over weerbaarheid. Ook was er een springkussen, kon je je laten schminken en kon je knutselen. 

Schisis Conferentie 2022
Boeiende uitwisseling van ervaringen 

Op 1 oktober vond de 2e schisisconferentie plaats. 

De herfst deed al vooroefeningen en liet zich van haar gure, natte kant zien. Een bescheiden, maar kleurrijk gezelschap verzamelde zich wat afwachtend in basisschool De Toonladder in Nieuwegein. Behalve bezoekers uit verschillende regio’s van Nederland, waren ook Chantal van der Horst en Jako Burgers namens ons Adviescollege aanwezig. 

Schisisbehandeling nu en toen
Peter Houpt, een ervaren en gepensioneerd plastisch chirurg, opende de dag met een overzichtelijke presentatie over de huidige stand van de schisisbehandeling. Dit riep bij menig aanwezige herinneringen op aan hoe hij/zij ooit zelf werd behandeld. 

De presentatie vormde een mooie opstap naar het meer informele deel van het programma, waarin de deelnemers in kleine groepjes met elkaar in gesprek gingen en hun ervaringen uitwisselden. 

Na een smakelijke lunch wist Francien Meertens, maatschappelijk werker en oud-medewerker van het schisisteam in Rotterdam, het gezelschap tot een boeiende uitwisseling van ervaringen te verleiden. Dat deed ze met een mix van eigen ervaringen en uitnodigende vragen.

Impact van schisis
Opnieuw werd duidelijk hoezeer mensen op latere leeftijd nog vragen of zorgen hebben over de impact van schisis op hun leven. Veel zorgen en vragen blijken niet exclusief het gevolg van schisis (en zouden wellicht ook op andere wijze hun pad hebben doorkruist), toch was (de behandeling van) hun schisis vaak wel aanleiding hiervoor.  

Deelnemers waren positief over het programma en de organisatie. Ze vroegen om meer aandacht voor de gevolgen en eventuele behandelingen van schisis op langere termijn. 

Schisis Nederland Jongerendag 2022 

Steun vinden in elkaar

Op zaterdag 5 november was de 1e Schisis Nederland Jongerendag. Deze dag werd georganiseerd door de bloggers van de website wijhebbeneenschisis.nl, samen met Schisis Nederland. Wat was dit een bijzondere dag! 

Lezingen maken wat los
 
We hebben prachtige, informatieve lezingen bijgewoond van plastisch chirurg Chantal van der Horst en psycholoog Karlijn Kindt. Het was mooi om te merken dat deze lezingen wat losmaakten bij iedereen. Sommige deelnemers gingen zelfs bewuster over hun behandelingstraject nadenken. Ook de workshop van Floor Heddes over permanente medische make-up was een groot succes! 

Speeddate 
De dag stond daarnaast in het teken van ervaringen uitwisselen. Dit deden we bijvoorbeeld tijdens de speeddate en de activiteit ‘Over de streep’. Wij vonden het ontzettend mooi om te zien dat mensen elkaars ‘typische’ schisiservaringen, zoals de indrukwekkende schisisteamafspraken, herkenden en hierdoor steun vonden in elkaar.  

Muzikaal optreden 
Een ander hoogtepunt van de dag was het muzikale optreden van Anne van de Ven; ze zong de sterren van de hemel en wist met haar liedjes over schisis enkele deelnemers tot tranen te ontroeren.  

Lotgenoten 
Kortom, deze 1e Schisis Nederland Jongerendag was een dag waarop we jongeren met een schisis nader tot elkaar hebben gebracht. En we hebben veel geleerd, gelachen en zelfs een beetje gehuild. De dag had wat ons betreft niet beter kunnen verlopen! 

Save-the-date!
Heb je de dag gemist of vond je dag zo leuk dat je die nog eens wil meemaken? Kom dan naar de Schisis Nederland Jongerendag van volgend jaar op zaterdag 11 november 2023


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Terugblik activiteiten (copy)

    Vorige pagina

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/magazine.schisisnederland.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Terugblik activiteiten (copy)

    Volgende pagina

Mis niets en volg ons op social media!

Contact

Telefoon
(073) 22 00 485

E-mail
info@schisisnederland.nl

Bezoek- en postadres
Hambakenwetering 15
5231 DD ‘s-Hertogenbosch

Lidmaatschap

Schisis Nederland is dé vereniging van en voor ouders van kinderen met een schisis, jongeren en volwassenen met een schisis. Schisis Nederland is er ook voor mensen met Stickler of Pierre Robin. Schisis Nederland staat voor betrouwbare informatie, belangenbehartiging en het organiseren van lotgenotencontact.

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is voor leden en niet-leden.

Online magazine

Het online magazine van Schisis Nederland verschijnt twee keer per jaar en is exclusief voor leden.

Colofon

Redactie: Meike Budding, Justin van der Hooft, Marieke te Rijdt, Ivonne Sleutels, Ingeborg Uitentuis, Romy Verroen, Hedi van der Stouwe, Roel Boer, Marleen Lamé en Marieke Lourens.